Pedicure Liana

Behandelingen

Likdoorn

(Clavus)

Een likdoorn, ook wel bekend als eksteroog, is een verharde naar binnen gegroeide eeltkern in de vorm van een pyramide waarbij de punt in de huid is gericht. Deze komt voor op plaatsen waar druk en/of wrijving op de huid wordt uitgeoefend, waardoor meer eelt wordt gevormd. De kleur is geelachtig.

De eeltkern kan druk uitoefenen op zenuwuiteinden met als gevolg een hevige pijn. Op den duur kunnen weefsels zelfs in een ontstekingsachtige toestand raken door de constante druk die de likdoorn uitoefent. Likdoorns kunnen ontstaan door verkeerde schoenen, een verkeerde stand van de voet of tenen, of door een combinatie van beide.

Likdoorns komen voor op de voetzool of op de bovenzijde van de tenen (hamertenen), op de teentoppen maar ook bij de knok bij een hallux valgus voet (vervorming van de voet bij de zijkant van de grote teen). Ook kan de likdoorn ontstaan onder de nagel, tussen de tenen of in de nagelwal.

De pedicure kan de likdoorn vakkundig verwijderen. Als dit met regelmaat gebeurt door middel van snijden, frezen en drukvrij leggen, kan de likdoorn op den duur kleiner worden en zelfs verdwijnen mits natuurlijk ook de oorzaak wordt opgeheven.

Weke likdoorn
(Clavus interdigitalis)​

Deze zit tussen de teen, meestal de vierde en de vijfde teen, en is pijnlijk doordat er constante druk op staat. De huid is week en wit verkleurd.

Vasculaire likdoorn

Deze likdoorn is pijnlijk doordat er bloedvaatjes mee zijn “gegroeid”. Kunnen moeilijk worden weggesneden en worden meestal behandeld met een chemische pakking.

Neurovasculaire likdoorn

Deze likdoorn is hetzelfde als de vasculaire alleen hier raakt de kern ook zenuwuiteinde.

Ingroeiende teennagel en ingegroeide teennagel

Bij een ingroeiende teennagel groeit het puntje van de nagel in de nagelwal of net boven in de huid. De teen ziet er rood uit en is pijnlijk.

Een ingroeiende teennagel moet zo snel mogelijk verholpen worden. Gebeurt dit niet dan groeit de nagel dieper in de huid met gevolg ontsteking die gepaard gaat met roodheid, zwelling en veel pijn.

Ingroeiende nagels ontstaan door druk van slecht passende schoenen. Het verkeerd knippen van de nagels. En een weke nagelomgeving door bv veel transpireren.

De pedicure heeft de kennis en de instrumenten om de nagel te behandelen en drukvrij te leggen.

Schimmelnagel

Bij schimmelnagels vertoont de nagelplaat witte/gele of bruinachtige verkleuringen. De lengtegroei van de nagel is geremd maar in de dikte neemt de groei toe. Ook kan de nagel afbrokkelen of loslaten van het nagelbed.

De nagel kan ook alleen maar sterk verdikt zijn wat een verhoorning van de nagelplaat is. De oorzaak kan liggen in medicijngebruik of ouderdom.

Schimmels zitten bij iedereen op de huid en onder de nagelranden. Pas als de schimmel de huid of nagels binnendringt en zich uitbreidt, ontstaat er een schimmelinfectie. Vocht en warmte geven de schimmels de kans zich in de huid en nagels te nestelen. Beschadigde nagels raken gemakkelijk geïnfecteerd. Beschadiging komt bijvoorbeeld door sporten of door het dragen van knellende schoenen. Door het kapot stoten van de nagel of teen.

Mensen met verminderde weerstand (denk aan chemokuren, storingen aan het auto immuunsysteem, e.d.), ouderen en mensen met Diabetes Mellitus hebben een verhoogd risico.

Een schimmelnagel is moeilijk te behandelen. Wanneer u denkt een schimmel nagel te hebben dan kan de pedicure u vertellen of u een vermoedelijke schimmel heeft. Middels een afname van een stukje nagel en de uitslag daarvan kan er een

behandelplan opgesteld worden. Om verdere besmetting te voorkomen is dit raadzaam.

Chat starten
1
💬 Hulp nodig?
Pedicure Liana
Hallo daar! 👋

Het kan soms lastig zijn om de juiste informatie te vinden voor uw voeten. Maar maakt u zich geen zorgen, ik ben er om u verder te helpen!

Met slechts een druk op de knop hieronder kunt u gemakkelijk en snel contact met mij opnemen via WhatsApp. Ik sta altijd voor u klaar!